Dr. Toldi László

szülész-nőgyógyász

A szülés beindulásának jelei

Eljött az idő??

Mikor induljon a kórházba, avagy a szülés beindulásának jelei

  1. Ha elfolyik a magzatvíz, vagy a magzatvíz szivárgás gyanúja merül fel.
    Amennyiben nagy mennyiségben folyik el a magzatvíz a fájások kialakulását megelőzően (idő előtti burokrepedés) a szülés megindult, a várandós helye a szülőszobán van.
    Időnként előfordul, hogy magzatvízcsorgást csak kis mennyiségben tapasztalható, az idő előtti magas burokrepedést gyakran kórházi körülmények között sem könnyű diagnosztizálni. Türelem!

  2. Ha rendszeres fájások indulnak. Ezek a fájások a korábban tapasztalt menstruációs görcsöktől erősségükben és jellegükben eltérőek. Jellemző rájuk, hogy kb. fél-egy percig tartanak, aztán szünet következik, amelyek időtartam a fájásokat jellemzi. (Pl. ha öt perces a szünet, a fájást ötperces fájásnak nevezzük) A fájások a szülés előrehaladtával sűrűsödnek, erősödnek, ezek hatására tágul a méhszáj. Amennyiben a fájások jellege ritka, rendszertelen előfordulhat, hogy néhány óra alatt sem rendszereződnek, hanem megszűnnek (jósló fájások). mamatrica-150pxA 35. héttől teljesen természetes, hogy haskeményedéseket, alhasi feszüléseket (méhösszehúzódásokat) napjában többször tapasztal a kismama. Ezek jósló fájások, melyek általában nem okozzák a méhszáj tágulását, általánosságban elmondható, hogy egy órán belül megszűnnek.

  3. Amennyiben vérzést tapasztal, akár a kiírt időponthoz közel, akár a terhesség bármely szakaszában, feltélenül keresse fel kezelőorvosát! (Belső vizsgálatot követően előfordul, hogy minimális színes folyás jelentkezik, amely néhány órán, de maximum egy napon belül meg szokott szűnni.)